In principe ben je niet verantwoordelijk voor het innen van belasting op het loon van uitzendkrachten. Maar als de uitzender het af laat weten, kun je alsnog worden aangesproken. 

Voor je onderneming is het ideaal om gebruik te maken van flexibele krachten via een uitzendbureau, detacheringsbureau of onderaannemer. Het is aan de uitlener om het loon van de flexkrachten te betalen. Daarnaast zorgt de uitlener voor het inhouden en afdragen van de loonbelasting en premie volksverzekeringen en het betalen van de btw.

Toch loop je ook een groot risico als de uitlener uiteindelijk niet betaalt. Een zogenoemde geblokkeerde rekening (g-rekening) biedt dan uitkomst. Het systeem hiervoor gaat echter volgend jaar veranderen.

Vrijwaring aansprakelijkheid

De Belastingdienst kan jouw onderneming aansprakelijk stellen als de uitlener uiteindelijk zijn belastingen niet betaalt. Je kunt jezelf echter wel indekken tegen deze aansprakelijkheid door een deel van het factuurbedrag over te maken op een g-rekening. Je kunt sinds 1 juli 2012 een volledige vrijwaring van de aansprakelijkheid voor het factuurbedrag krijgen door:

• een kwart van het factuurbedrag van de uitlener te storten op de g-rekening;
• uitsluitend zaken te doen met uitleners die zijn gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

G-rekening

De uitlener moet dus beschikken over een g-rekening bij de bank. Je stort een deel van het factuurbedrag op die rekening. Het bedrag op deze rekening kan de uitlener alleen nog gebruiken voor betalingen aan andere g-rekeningen en de Belastingdienst. Het systeem van de g-rekening is echter al behoorlijk verouderd. Veel ondernemingen maken nu al een deel van de factuur over naar de Belastingdienst. Het systeem gaat daarom veranderen.

Depotstelsel

De fiscus gaat straks werken met het zogenoemde depotstelsel. Je maakt dan geen bedrag meer over naar een bankrekening, maar stort het bedrag direct op een vrijwaringsrekening van de Belastingdienst. Het rekeningnummer gaat straks dus veranderen. Het depotstelsel moet een lastenverlichting gaan opleveren voor ondernemers.

Het is de bedoeling dat de Belastingdienst van 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 de g-rekening gefaseerd gaat vervangen door het depotstelsel. Je krijgt bericht van de fiscus als ze je g-rekening hebben omgezet. De uitlener zal ook aangeven wanneer zijn rekening is omgezet. Het depotstelsel komt beschikbaar via de Depotservice op de website van de Belastingdienst.

Belastingtip: dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl